Ghidul pacientului

Cand ne facem analize?

De obicei, analizele se fac la solicitarea medicului de familie, a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau in conditiile spitalizarii. Exista si analize profilactice care se fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicale periodice (solicitate de institutia pentru care ne desfasuram activitatea) si analize medicale solicitate de firmele de asigurari unde avem asigurarea de viata. Mai exista analizele pe care le facem din proprie initiativa, pentru a ne verifica starea de sanatate, fara a avea trimitere de la un medic sau o institutie.

Indiferent de motivele pentru care dorim sa ne facem analize, ne vom prezenta la laborator dimineata, preferabil intre orele 7:30 – 9:00, si nu pentru ca acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru ca este perioada optima pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Exista si exceptii de la aceasta regula, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care le solicita (exemplu: dozarea de cortizol de la ora 18:00).

Pregatirea pentru analize, in functie de specificul acestora se face astfel:

- pentru recoltarea probelor de sange

- pentru recoltarea examenului de urina

- pentru recoltarea exudatului faringian

- pentru recoltarea examenului coproparazitar

- pentru recoltarea secretiilor genitale

 

Pentru recoltarea probelor de sange

Rezultatul analizelor se interpreteaza raportandu-se la valorile normale ale metabolismului bazal, de aceea este foarte important ca pacientul, inainte de recoltare, sa respecte anumite reguli, astfel: recoltarea probelor se face cu pacientul in conditii bazale (ideal intre orele 8-10 dimineata, in conditii a jeun – pe nemancate) iar daca are de urmat un tratament, tratamentul va fi administrat dupa recoltare. 
ATENTIE ! exista analize care necesita o perioada mai lunga de inanitie ( chiar si 12 ore sau mai mult ) sau o perioada variabila de dieta. Este important ca atunci cand ni se recomanda anumite analize sau dorim din proprie initiativa sa le facem, sa intrebam personalul de specialitate despre conditiile care trebuiesc indeplinite inainte de recoltare. 

Pentru recoltarea probelor de urina

Urina se analizeaza din punct de vedere biochimic, microscopic si bacteriologic. Astfel , sunt diferite denumirile in functie de examinarile ce trebuiesc efectuate si anume :

- Examenul sumar de urina ( biochimie si sediment )

Se recolteaza prima urina de dimineata intr-un recipient de unica folosinta, cu capac etans , pentru a preveni varsarea, evaporarea sau contaminarea probei. 

- Urocultura ( examen bacteriologic )

Se recolteaza din prima urina de dimineata intr-un recipient steril (urocultor) . Transportul recipientului la laborator trebuie sa se faca in mai putin de o ora de la recoltare. Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice , deoarece exista riscul obtinerii unui rezultat negativ chiar daca infectia urinara exista. In cazul urmaririi eficientei tratamentului cu antibiotice , recoltarea se repeta dupa 48-96 de ore. Urocultura de control se va efectua dupa trei pana la cinci zile de la intreruperea tratamentului.

Instructiuni de recoltare la adult ( Modul corect de recoltare este foarte important ) :

  • se va curata zona genito-urinara cu apa si sapun ; la femei , in cazul in care avem o secretie genitala abundenta , alaturi de toaleta riguroasa se va introduce in vagin un tampon steril
  • se usuca zona spalata cu ajutorul unei comprese sterile
  • urinati o cantitate mica in vasul de toaleta, apoi in recipientul steril iar apoi in vasul de toaleta (in recipientul steril va fi recoltat doar jetul urinar mijlociu).
  • pentru a preveni contaminarea probei se evita atingerea recipientului de zona genitala 

Instructiuni de recoltare la sugar

  • se va curata zona genito-urinara a copilului cu apa si sapun , fara a tampona zona spalata pentru a grabi uscarea , fara a aplica creme , uleiuri sau pudre
  • recoltarea corecta se face in punga pediatrica de recoltare a urinei , astfel : se dezlipeste banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii si se fixeaza portiunea adeziva opus fata de anus, se dezlipeste partea superioara a benzii si se continua aplicarea portiunii adezive , avand grija ca orificiul urinar sa fie in interiorul pungii de urinare. ATENTIE! punga pediatrica de recoltare se ataseaza ferm de zona genito-urinara , pentru a preveni scurgeri accidentale de urina sau contaminarea probei.
  • dupa ce copilul urineaza proba se aduce la laborator in conditii corespunzatoare.

- Proba ADDIS 

Reprezinta urina produsa de rinichi intr-un interval de 3 ore.

Instructiuni de recoltare: 

  • prima urina de dimineata se va face in vasul de toaleta si se va nota ora
  • dupa exact 3 ore, se va recolta (a doua) urina – toata – intr-un recipient curat.

 

- Teste speciale de probe de urina ( proba de urina spontana, spoturi urinare, urina din 24 ore )

  • Important! Urina din 24 ore se recolteaza intr-un recipient curat, suficient de mare astfel incat sa poata cuprinda toata urina/24 h si se va pastra intr-un loc rece pe durata recoltarii. Aportul de lichide in timpul recoltarii trebuie sa fie normal, iar la indicatia medicului, pentru anumite examinari, pacientul va trebui sa tina o anumita dieta.
  • prima urina de dimineata se va face in vasul de toaleta si se va nota ora
  • incepeti colectarea urinii in recipient (de la a doua urina) de fiecare data cand urinati pe durata celor 24 ore
  • la sfarsitul recoltarii, masurati intregul volum obtinut si notati-l
  • omogenizati prin agitare urina, puneti aprox. 100 ml intr-un recipient de unica folosinta pentru urina si notati pe el volumul total al urinii din 24 ore.

 

Pentru recoltarea exudatului faringian

Exudatul faringian – examenul bacterilogic si/sau micologic al cavitatii bucale – zona amigdalelor, peretelui posterior al faringelui, zone inflamate, ulcerate, depozite purulente.
Important! 
Se recolteaza produsul patologic inaintea administrarii antibioticului.
Recoltarea se face inainte de toaleta cavitatii bucale (pacientul nu se va spala pe dinti; nu va face gargara nici cu apa); nu va ingera alimente.Daca aceste conditii nu pot fi respectate putem totusi efectua recoltarea exudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.

 

Pentru recoltarea sputei

Ex.sputa - examenul bacterilogic si/sau micologic a sputei

Instructiuni de recoltare:

  • Se recolteaza la prima ora de dimineata
  • Se va clati gura cu apa fiarta si racita sau cu ser fiziologic steril
  • Pacientul va tusi si va expectora sputa eliminata din plamani (nu saliva) intr-un recipient steril

 

Pentru recoltarea examenului coproparazitar

  • Se recolteaza indiferent de ora, fara un regim prealabil (doar in cazul in care medicul indica un anumit regim alimentar pentru evidentierea digestiei)
  • Este necesar un coprorecoltor (recipient special pevazut cu lopetica)
  • Cu ajutorul lopeticii se recolteaza din mai multe locuri materie fecala (in special din zone cu mucus, sau aspect diferit) astfel incat cantitatea sa fie de aprox. dimensiunea unui bob de fasole.
  • Proba poate fi pastrata la rece (nu congelata) max 24 ore.
  • Pentru a pune un diagnostic cert de prezenta sau absenta a parazitilor intestinali, este necesar ca testarea sa se faca pe durata unei luni intregi la interval de 7-10 zile , deoarece ouale , chistele sau larvele unor paraziti nu se elimina zilnic.

Pentru examenul coprobacteriologic ( coprocultura ) 

  • Se recolteaza materiile fecale fie in coprocultorul fara mediu de cultura , fie in coprocultorul cu mediu de cultura.

Pentru testul de digestie

  • Se recolteaza materii fecale dupa o dieta speciala care va poate fi comunicata de personalul specializat din cadrul laboratorului nostru.

 

Pentru recoltarea secretiilor genitale

  • Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarii unor tratamente endovaginale, a irigatiilor vaginale, precum si a contactului sexual cu 48 de ore inaintea prelevarii probelor.
  • In cazul secretiei uretrale, pacientul nu trebuie sa urineze cu o ora inainte de recoltare

 

Pentru recoltarea altor produse biologice (secretii purulente, secretii otice, secretii conjunctivale etc) precum si pentru nelamuriri privitoare la pregatirea pentru recoltarea produselor biologice mentionate anterior sunteti rugati sa va adresati Laboratorului Priority Medical . Aceasta rugaminte este sustinuta si de necesitatea de a va interesa daca laboratorul lucreaza pe baza de programare.