Trombofilia

Data articolului: 2015-06-03

Trombofilia reprezinta o conditie ereditara sau dobandita asociata cu o predispozitie individuala de evenimente trombotice.

Principalele manifestari clinice generate de trombofilie sunt: boala tromboembolica, avorturile recurente de cauza incerta, complicatii ale sarcinii (preeclampsie, retard de crestere intrauterina, apoplexia uteroplacentara, moartea fatului in uter, nastere prematura), sindroamele coronariene acute (angina instabila, infarct miocardic), necroza aseptica de cap femural.

Trombofilia trebuie suspectata in urmatoarele situatii clinice: evenimente trombotice survenite la pacienti tineri ( < 50 ani), tromboze recurente, antecedente familiale de afectiuni tromboembolice, complicatii multiple ale sarcinii, tromboze venoase in teritorii anatomice neobisnuite :vena porta, vene hepatice, mezenterice, cerebrale, etc.

Pana la 70% dintre pacientii diagnosticati cu o forma de trombofilie prezinta unul sau mai multe defecte genetice majore. Dintre acestea, factorul V Leiden si mutatia G20210A a protrombinei sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din cazurile de trombofilie ereditara. Factorul V Leiden este o varianta anormala a factorului V ce devine rezistent la actiunea proteinei C activate (APC), alerarea constand in modificarea situsului de legare a APC. Ca urmare a acestei mutatii, factorul V Leiden este inactivat de 10 ori mai lent decat cel normal si persista mai mult in circulatie, ceea ce duce la o generare crescuta de trombina si astfel, la hipercoagulabilitate.

Mutatia este transmisa autozomal co-dominant si este prezenta la aprox. 3-7% din populatia caucaziana, fiind astfel cea mai frecventa cauza de trombofilie ereditara.

Riscul de tromboza depinde de statusul homozigot sau heterozigot pentru aceasta mutatie. Indivizii heterozigoti au un risc de tromboza de 4-8 ori mai mare decat persoanele cu factor V normal, in timp ce homozigotii prezinta un risc de 80-100 de ori mai mare. Riscul creste exponential la persoanele care asociaza si alti factori de risc trombotic, cum ar fi: coexistenta altor defecte genetice (deficit de proteina C, S, antitrombina III, mutatia genei protrombinei - factorul II, mutatia genei care codifica metilentetrahidrofolat reductaza - MTHFR - si se asociaza cu hiperhomocisteinemie), consumul de anticonceptionale orale, sarcina. Astfel, tromboza venoasa profunda si tromboza sinusurilor cerebrale apar mai frecvent la pacientele care iau anticonceptionale orale, gravide sau pacientele aflate in perioada postpartum.

Pacientii care prezinta mutatia factorului V Leiden au o predispozitie pentru infarctul miocardic iar factorii traditionali de risc pentru boala coronariana ar avea un rol mai putin important la acesti pacienti.

In ceea ce priveste complicatiile sarcinii, prezenta factorului V Leiden, ca si cea a mutatiilor genelor protrombinei si MTHFR, se asociaza cu un risc crescut de pierderi recurente de sarcina, in special in trimestrele II si III.

Alte investigatii in trombofilie mai sunt: mutatia factorului XIII (G102T) - factor protector atat impotriva trombozelor arteriale cat si a celor venoase; gena PAI-1 (polimorfism 675 4G/5G) - nivelurile plasmatice crescute de PAI-1 sunt responsabile de scaderea activitatii fibrinolitice si se coreleaza cu dezvoltarea trombozelor arteriale sau venoase.