Metabolismul lipidic
Articole / Metabolismul lipidic
Data articolului: 2015-06-09
La organismele adulte si sanatoase energia provine 50% din glucide, 40% din lipide s 10% din aminoacizi. In inanitie sau la animalele in perioada hibernarii, energia se obtine 80% din trigliceride. Excesul de lipide nu se transforma in glucide si proteine ci se metabolizeaza sau se transforma in lipide de rezerva. Aceasta reprezinta o modalitate de economie pentru organism, deoarece depozitarea a 100 calorii necesita 1 g de tesut adipos dar 130g glicogen.
Incadrarea dislipidemiilor in clase de risc:
Risc scazut:
- risc cardiovascular sub 10%
- prezenta a mai putin de 2 factori de risc vascular
- hipercolesterolemie moderata
- hipertrigliceridemie moderata
- hiperlipidemii mixte moderate
Risc crescut:
- risc cardiovascular 10-20%
- prezenta a 2 sau mai multi factori de risc cardiovascular
- hipercolesterolemie de granita sau moderata
- hipertrigliceridemie moderata
- hiperlipidemii mixte moderate
Risc foarte crescut:
- risc cardiovascular peste 20%
- boli cardiovasculare constituite
- multipli factori de risc cardiovascular
- orice nivel de hipercolesterolemie
- orice nivel de hipertrigliceridemie
- orice nivel de hiperlipidemie mixte
Tratamentul medicamentos se aplica se aplica atunci cind dislipidemiile sunt incadrate correct si nu corespund la tratamentul nefarmacologic corect.
Tratamentul se poate face cu:
- hipolipemiante de prima linie, incluzind statinele efeciente in tratamentul hipercolesterolemiile, mai ales la subiectii cu risc crescut, unde reduc LDL colesterol si cresc HDL colesterol, cu o buna toleranta
- hipolipemiante de linia a doua, incluzind fibrilatii, eficienti in tratamentul hiperlipidemiilor mixte, unde reduc trigliceridele si cresc HDL colesterol, unele dintre ele influentind si LDL colesterolul; au o toleranta relativ buna, nefiind insotite de frecvente efecte secundare digestive
- hipolipemiante de linia a treia, incluzind terapia combinata: revine in combinatie cu statinele sau cu fibrati sau derivati de acid nicotinic sau acizi grasi omega 3. Electroforeza lipoproteinelor (lipidograma) este un test esential si obligatoriu pentru studiul modificarilor lipoproteice, evaluarea riscului de afectare cardiovasculara si evidentierea Lp(a), lipoproteina cu interes clinic deosebit implicata de ateroscleroza si tromboza, prezenta la numerosi subiecti normo- sau dislipidemici.