COMPLEXUL TORCH - ( Toxoplasma, Rubella , Citomegalovirus, Herpes si Chlamydia , Listeria )
Determinarea Complexului TORCH se realizeaza fie inainte de obtinerea unei sarcini sau in primele saptamani de sarcina . In cadrul complexului TORCH dozam anticorpi de faza acuta ( Ig M ) si anticorpi de faza cronica ( Ig G ).
ANTICORPII ANTITOXOPLASMA Ig G:prezenta atc. Ig G la femeia insarcinata confera protectie in ceea ce priveste transmiterea infectiei viitorului fat.
Absenta atc. Ig G la femeia insarcinata creste riscul de-a contacta infectia in cursul sarcinii.
ANTICORPII ANTITOXOPLASMA Ig M:prezenta atc.Ig M indica o infectie recenta ( atc. Ig M apar in prima saptamana de boala , ating un nivel maxim intr-o luna si scad progresiv intr-un interval de 3 luni).
Cel mai mare risc de boala congenitala severa apare cand infectia este dobandita in saptamanile 10-24 de sarcina. De aceea este necesar ca pacienta gravida cu atc. antitoxoplasma Ig G - ABSENTI , sa-si dozeze atc. Ig G si Ig M la intervale de 6-8 saptamani pe tot parcursul sarcinii.
Infestarea fatului se produce numai la gravidele cu infestare primara ( si atunci in 50 % din cazuri ). Infestarea produce: avort, nastere de feti morti sau cu leziuni grave organice - predominind in creier si in globii oculari. Rezervorul infectiei este reprezentat de pisica si de consumul de carne insuficient preparata termic ( ce contine chisturi )si prin ingestia de alimente contaminate cu pamant ( ce contin chisturi mature ) !
ANTICORPII ANTICITOMEGALOVIRUS IgG si Ig M: determinarea atc. Ig G/Ig M este utila in screeningul statusului imun . Omul este singurul rezervor natural de virus citomegalic uman.
Virusul se gaseste in urina si saliva persoanelor infectate ca si in secretia vaginala, sperma si lapte matern .Virusul persista in organism in stare latenta o perioada indelungata . Infectia nu confera o imunitate solida , virusul continund sa fie eliminat din organism si in prezenta anticorpilor specifici.Gravidele prezinta o reactivitate crescuta fata de infectia citomegalica ( de 6 ori mai mare comparativ cu restul populatiei adulte ). In infectia primara a gravidei riscul infectiei fetale este maxim ( 50 % ). Transmiterea infectiei la fat in cursul primelor 4 luni de sarcina are consecintele cele mai grave ( hepatita , surditate , microcefalie ). In cazurile de reactivare a unei infectii latente ,riscul de infectie fetala este foarte redus sau chiar absent ( copii respectivi raman neafectati sau fac infectii subclinice ).
Daca la un screening inainte de sarcina sau la prima determinare la inceputul sarcinii se constata Ig G pozitiv si IgM negativ se considera un risc minim de infectie congenitala si nu necesita evaluari ulterioare. Daca insa se obtine Ig G negativ si Ig M negativ este necesara repetarea determinarilor in luna a 4- a.
ANTICORPII Ig G si Ig M pentru virusul rubeolei - este necesara determinarea lor cat mai precoce in sarcina. Daca anticorpii Ig G sunt pozitivi si Ig M sunt negativi inseamna ca pacienta are imunitate fata de acest virus si nu mai necesita testari ulterioare. Daca insa se constata absenta imunitatii - Ig G negativ - serologia pentru rubeola va fi repetata in cursul saptamanilor 16-18.
ANTICORPII Ig G si Ig M pentru virusul herpetic tip I/II - exista 2 tipuri distincte de virus herpetic: HSV I si HSV II. HSV I este asociat in principal cu infectii oculare si orale,in timp ce HSV II determina leziuni genitale.Ambele virusuri raman intr-o stare latenta si pot fi reactivate in cursul sarcinii. Infectia primara a gravidei cu HSV II se manifesta prin leziuni veziculare dureroase la locul inocularii.
Totusi, exista situatii in care boala poate ramane subclinica, mai ales la gravidele care au venit anterior in contact cu HSV I.In cele mai multe cazuri infectia se transmite in cursul travaliului, la trecerea prin canalul cervical.Transmiterea infectiei in primele saptamani de sarcina se poate asocia cu pierderea sarcinii.Infectiile dezvoltate mai tarziu pot determina microcefalie sau hidrancefalie si leziuni oculare.Au fost descrise defecte atat in cazul infectiei primare cat si in cea reactivata. Screeningul serologic este util in special pentru depistarea unei infectii active.
ANTICORPII Ig G,IgA si Ig M pentru infectia cu Chlamydia trachomatis - Chlamydia trachomatis este unul din cei mai obisnuiti agenti patogeni pentru om. La femei , Chlamydia trachomatis poate determina cervicita si salpingita. Infectia poate progresa asymptomatic catre o infectie cronica severa ce poate conduce la artrita, infertilitate, sarcina ectopica, avort spontan si nastere prematura.
ANTICORPII BORDETELLA PERTUTIS Ig G -bordetella pertutis este un agent patogen strict uman care determina aparitia tusei convulsive.Imunitatea aparuta dupa boala este durabila.La gravidele care nu au imunitate si prezinta semne de boala,determinarea diagnosticului precoce se face prin dozarea anticorpilor.
ANTICORPII PARVOVIRUS B19-in infectiile care au loc in cursul sarcinii B19V poate fi transmis transplacentar la fat(25% din cazuri).Infectia poata determina anemie acuta severa sau anemie crinica a fatului avand ca rezultat AVORTUL SPONTAN.Rata mortalitatii fatului este estimata ca fiind 1-9% din totalul infectiilor materne.
ANTICORPII TREPONEMA PALIDUM-diagnosticul serologic al sifilisului.
ANTICORPII VARICELA ZOSTER -La gravide infectia dobandita in prima jumatate de sarcina se poate transmite transplacentar la fat si determina in 1-2% din cazuri varicela congenitala(cicatrizari cutanate,hipoplazia extremitatilor,anomalii oculare,tulburari SNC).