Obezitatea - investigatii de laborator utilizate

Data articolului: 2015-06-09

Din 1998 obezitatea este recunoscuta si clasificata de OMS ca boala. Obezitatea este o epidemie mondiala, devenind la ora actuala cea mai frecventa boala de nutritie.

Obezitatea este o afectiune multifactoriala care rezulta din interactiunea intre factorii genetici si factorii de mediu. Alaturi de factorii genetici, in aparitia obezitatii, pot fi implicati o serie de factori favorizanti si/sau etiologici, cum ar fi:

  • stilul de viata nesanatos (sedentarismul, dieta hipercalorica, 1-2 mese/zi, consumul crescut de alcool)
  • oprirea brusca a sportului
  • renuntarea la fumat
  • stresul psihosocial
  • traumatismele craniene prin lezarea centrilor foamei si satietatii
  • imobilizarea prelungita la pat
  • tulburari ale comportamentului alimentar

Este total gresita si chiar periculoasa abordarea simplista de genul - dietelor minune. Fiecare pacient cu tulburari de nutritie poate prezenta o serie de afectiuni asociate. Este indicat ca inaintea inceperii unei diete, care obligatoriu trebuie sa fie personalizata, pacientul sa fie investigat din punct de vedere biologic.

Prezentam o serie de investigatii de laborator obligatorii pentru pacientul cu tulburari de nutritie:

  • hemoleucograma
  • glicemie
  • testul de toleranta la glucoza orala( TTGO)
  • lipidograma completa
  • uree, creatinina, acid uric seric
  • GOT, GPT, GGT

Dozari hormonale: 

  • TSH, T3, T4
  • Cortizol
  • ACTH  
  • Testosteron
  • Prolactina,
  • Estradiol

LEPTINA - hormonul obezitatii - a fost descoperit in urma cu 10 ani. Prin metodele imunologice actuale este un hormon care poate fi dozat in mod curent Tratamentul obezitatii trebuie coordonat de catre medicul specialist si trebuie sa includa dieta personalizata, stilul de viata si tratamentul patologiilor asociate (diabet, HTA, endocrinopatii).